Grijs, grijs, grijs

Wat een weekend hebben we achter de rug, alleen zaterdagochtend was het even een paar uur droog.
Net tijdens deze uurtjes hadden we de eerste buiten bijeenkomst van de werkgroep natuurfotografie van de IVN in Amstelveen.
Het onderwerp was scherpte diepte. Dinsdagavond  hadden we al wat theorie opgehaald en wat proefjes met liniaals en knikkers gedaan. 


Wat begon als een proefje scherpte-diepte (ik vindt eigenlijk de Engelse term "Depth of Field"  veel mooier klinken, heeft iets romantisch, doet denken aan de boeken van Dickens) ontaarde in beweging door lange sluitertijden.
Achteraf jammer van de formica tafel, maar ik ga het in het volgende verregende weekend een keer overdoen met een mooie zwarte ondergrond.

Zaterdag dus om 10.00 verzameld bij de ingang van het JP Thijssepark. Iedereen in regen bestendige kleding, maar het bleef buiten een paar spettertjes om droog. Het was alleen grauw en nat en de enige bloemen die hun neus boven de aarde durften te steken waren de lenteklokjes. Het blijft dus ook bij deze enige foto. De rest was eigenlijk niet blog waardig.



Vooruitzichten voor komend weekend zijn (tot nu toe) goed, we duimen voor mooi weer en een lieve man die zaterdagmiddag met me de natuur in wil.

Zoomdag Utrecht 19-2-2010

Een was een drukke foto maand deze koude februari, dit weekend  met een grote groep Zoomers (Zoom.nl) afgesproken in Utrecht. 16 aanmeldingen en iedereen was er. Om 12.00 alle neuzen richting centrum en op pad. Onderhand heb ik al door dat een meeting 75 % gezelligheid en 25 % fotograferen wordt.
Het is koud, maar heel langzaam komt er een waterig zonnetje door, dat scheelt weer met de sluitertijden.

Het begint al leuk op het station, wij waren niet de enige die de Burger King als verzamelpunt gebruikten, vlak voor ons neus verzamelde zich een bont gezelschap jeugd.


Groep fotografen op weg naar het ultieme plaatje van de dag, het lijkt een grote groep, 12 mannen en 4 vrouwen, maar geregeld waren we weer een deel kwijt en vonden we weer delen terug.




















Straat muzikanten horen erbij, bleken later een setje te zijn.

 
Somen Debnath, al 7 jaar aan het fietsen en nog tot 2020 onderweg voor het goede doel.

Na twee uur kou en iedereen weer gevonden te hebben waren we aan koffie toe. In het café was ook de crew van een fotoshoot aan het opwarmen, spontaan werden we uitgenodigd om mee te doen, dit was zo een cadeautje waar je af en toe tegen aan loopt.


Het was koud, windchill -10 of zo. Wij stonden al te kleumen met onze jassen en dassen aan en om.

 
Ze liet echter niets merken en was net zo enthousiast tegen ons als tegen haar eigen fotograaf.

Ze werd weer liefdevol door de ontwerpster van de jurk aangekleed. Alle dank aan Armando, Elise en Mariana.

Langzaam werd het licht minder en de wind kouder, na nog een paar experimentjes werd het tijd om de gezellige warmte weer op te zoeken.


 Verhalen over technieken, objectieven en de laatste snufjes werden afgewisseld met sterke verhalen over vorige zoom meetings. Het was een geslaagde dag met een leuke groep mensen. Langzaam werd de groep kleiner en volgens horen zeggen was het tegen de ochtend dat de laatste Zoomer weer in z'n bedje lag.

Almere Oostvaarders, van natuur naar urbex


Regen en triest weer, dat bedenk je niet een maand van te voren als je je opgeeft voor een fotowalk Oostvaardersplassen. Met bakken kwam het naar beneden op het station Oostvaarders, eerst maar eens schuilen onder het spoor. Met de groep compleet en alle fotospullen veilig in plastic verpakt lopen we richting het nieuwe natuurbelevingscentrum aan de Oostvaardersplassen. Na de koffie met heerlijke appeltaart en de film was het zowaar opgehouden met regenen. Het was nat, dieren waren alleen in de verte te zien, maar gelukkig aardig helder en met de telelens in de aanslag waande je je heel even op de set van Great Migrations. Wat een machtig gevoel geeft het om die paarden en runderen te zien draven. Eigenlijk moeten ze zich rustig houden om de reserves die ze nog hebben aan het eind van de winter niet te verspillen. Dit was ook de reden dat grote delen van de normaal wel toegankelijke paden nu afgesloten zijn.



 Een kleine kudde had zich opgesteld bij het hek, nieuwsgierig kwamen ze tot bij het wildrooster.
Wij mochten er niet over en zij konden er niet over.

Bij gebrek aan dieren storten we ons op de bomen, mooie objecten om de lenzen eens uit te proberen.


 Over de eigenlijk nog in aanbouw zijnde brug van het natuurgebied de bewoonde wereld weer in, het was wat behelpen, het alternatief was dezelfde route weer terug.


Het bleek een oversteek naar een troosteloos Almere, plassen, fietswrakken en vervuiling.




Een uitgestorven nieuwbouwwijk met veel borden voor te koop staande huizen.


Af en toe een kleurig accent, maar je moet toch veel fantasie hebben om hier een levendige buurt bij te denken.


Even een glimlach, je zou toch tijdens een sollicitatiegesprek je adres moeten opgeven......


Waar woont u....... ehhhh in de Tante Pollewopstraat om de hoek bij het Pietje Pluis plantsoen.
En dan serieus blijven.....


 Toch even een pluspunt, heel veel kleurige sportfaciliteiten voor de jeugd.




Al met al een troosteloze, maar gevarieerde dag met als hoogte punten de gezellige fotografen, de op hol slaande kudde en de heerlijke koffie met appel-noten taart. Ik heb me in ieder geval voorgenomen om de eerste vrije zonnige dag iemand mee te slepen naar de Oostvaardersplassen voor een herkansing.

Straatfotografie Amsterdam

Al weken van te voren hadden we dit Zoom uitje gepland, niet wetende dat na een paar stormachtige dagen en nachten de storm nog niet van wijken wist. De groep groeide zaterdag rond 13.00 al gauw naar acht  mannen en vrouwen. Voor sommigen was het een gezellig weerzien, voor anderen een eerste kennismaking met het zoom uitjes fenomeen. Beginnend op de hoek van de van Woustraat met de Albert Kuijp straat, zwierven we via de markt, Heinekenplein, Museumplein, en Max Euweplein naar het schaakcafé voor een zeer verdiende warme kop thee of koffie.


Het leuke van een ongeorganiseerde wandeling is wel dat je van alles tegenkomt. De ene koopman is niet gecharmeerd van een fototoestel, de andere vraagt of je de foto's op wil sturen en trakteert op een bakje kippenpootjes. Oude auto's, een ambachtsman werkend aan de Noord Zuidlijn, ingestorte ijsbaan, toeristen en schakers, van alles kom je tegen.




Echt opvallen met onze camera's deden we niet, het was gezellig druk met veel fotograferende toeristen.








Het was weer een gezellige leerzame middag met een leuke diverse groep mensen. Ik verheug me al op een volgende afspraak.

Oud en Nieuw in Limburg


Het oud en nieuw weekend hebben we in Limburg doorgebracht. Het weekend ervoor werd Limburg  geteisterd door een sneeuwstorm en later bleek dat het weekend erna Limburg omgetoverd was tot een groot overstroomd meer. Tijdens ons weekend was Limburg heel erg klein, het was er wit en zo mistig dat we pas op de dag van ons vertrek zagen dat er aan de overkant van het hotel ook nog huizen stonden. In de dalen was er meer zicht, maar zo gauw je een helling op reed zag je geen hand voor ogen.
Op weg naar Limburg de via marktplaats gekochte nieuwe telelens opgehaald. Die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden, ondanks de omstandigheden. Gelukkig werd het de laatste dag iets lichter en een bezoek aan een wildpark net over de grens was een dankbaar onderwerp.








Een heel roedel wolven scharrelden tussen de bomen, ze leken wat te stoeien, maar dat bleek een voorbode voor een gezamenlijke aanhef van een langzaam opkomend gehuil. We hadden beiden dik kippenvel op onze armen. Het ging van een heel zacht geluid langzaam over in een oorverdovend gehuil. Wat was dat een mooie belevenis.



Mijn eerste bijdrage



Een nieuw jaar, een nieuwe avontuur. Dit jaar wil ik proberen om van ieder foto uitje een blog met foto's te plaatsen. Bloggen is voor mij een heel nieuw fenomeen en ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden.
Ik fotografeer al bijna m'n hele leven. Meegekregen van m'n vader die alles wat hij beleefde vastlegde op dia's en (zelf afgedrukte) foto's. M'n eerste herinneringen op fotografie gebied zijn de uurtjes in de donkere kamer met m'n vader. Hoe mooi was het om een foto in het badje op te zien komen. Jammer dat die tijd (rovende) tijd voorbij is. Zelf ook begonnen met foto's, overgestapt op dia's en later weer op de foto.
Analoog tot de compactcamera's in beeld kwamen. Spiegelreflexcamera's kwamen in het begin niet binnen het budget, maar ruim twee jaar geleden toch een aangeschaft. Inmiddels al weer een stapje verder en wat glas verder ga ik me dit jaar verder op het verbeteren van mijn foto prestaties storten.
Vooral natuur, maar straatfotografie staat ook op het programma. Ik hoop dat iedereen die deze blog leest net zo benieuwd is als ik ben over hoe dit nieuwe avontuur afloopt.