Oostvaardersplassen

Zaterdagmiddag naar de Oostvaardersplassen. Programma van zondag werd te vol (looptraining en twee verjaardagen), dus ondanks de mooie vooruitzichten voor de volgende dag en de donkere wolken in de middag toch vertrokken.
We zijn naar het bezoekerscentrum bij de Knardijk gereden. Heen via de dijk langs het Markermeer. De driehoek die op ons programma stond was afgesloten, maar om 14:00 werd er een wandeling met een vrijwilliger van Staatsbosbeheer aangeboden. Hadden dus net geluk. De driehoek is afgesloten omdat de hekken naar de polder open gezet zijn ter bescherming tegen de kou, de heckrunderen komen nu het gebied in en die zijn niet zo zachtaardig. Verwachting is dat de hekken eind maart, begin april weer dicht gaan en het gebied weer gewoon betreden kan worden.


De gids vertelde leuke verhalen over  het ontstaan en de veranderende vegetatie in het gebied, en de dieren die er voor komen.De wilgen die als eerst bomen in de nieuwe natuur verschijnen sterven na 10 tot 15 jaar af en geven zo weer de ruimte voor nieuwe vegetatie. Door de stormen van 2008 en afgelopen jaar ligt nu twee derde van de bomen plat. Het geeft een sinistere indruk.

De gids liet ons ook het gebied zien waar de herten neergelegd worden die sterven in de Oostvaardersplassen. Gelukkig vond niemand van het gezelschap het een probleem om daar bij stil te staan. 


Het was een mooi gezicht om de cyclus van het leven te zien en van de gids te horen welke dieren er weer leven van deze overleden dieren.


De paarden stonden dichtbij, de herten wat verder weg en op de terugweg hadden we een bijna confrontatie met een rund, hij was gelukkig banger voor ons dan wij voor hem (al hoewel dat laatste niet helemaal waar is...)


Teruggekomen in het bezoekerscentrum nog twee vogelhuisjes gekocht. Een voor de zwaluwen waar m'n man zo gek van is en een voor "mijn" meesjes. Ben benieuwd of ze bewoond gaan worden.

Terug naar Amstelveen via de weg aan de oostkant. Even gestopt bij het uitzichtpunt halverwege, wat is het daar schitterend.


Mooi overzicht over een groot gedeelte van het gebied. s' Morgens moeten hier de zeearenden te zien zijn, nu aan het eind van de middag lieten ze zich niet zien, waarschijnlijk al vol gegeten.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Diana, Wat een mooi gebied om te wandelen en te fotograferen, die OVP. Ik kom er graag. Jammer dat je niet overal rond kon lopen, maar je hebt toch prachtige foto's weten te maken.
  groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Diana
  Misschien ook gids Marco?
  Ik denk het we :) ...Want bij ons stopte hij ook bij die boom..Om uit te leggen hoe je kon zien of het vraat van Konikpaarden of van herten was..
  Wat is het een mooi gebied hé..
  Uitzicht van de Praambult?..ik denk het..
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen